• Logo MKW gwarancją najwyższej jakości...

Budka dla sowy

Puszczyk zwyczajny (Strix aluco)

Wygląd zewnętrzny

Sowa średniej wielkości z dużą głową, bez „uszu” (jak np. u sowy uszatej). Upierzenie brązowe lub szare, oczy duże – czarne.

Występowanie

Puszczyk zasiedla tereny parkowe sięgające nawet do centrów miast (chociażby teren Cytadeli w centrum Poznania), a także duże kompleksy leśne. Najliczniejszy w starych lasach liściastych zasobnych w dużej wielkości dziuple lęgowe i pokarm.

Gniazdowanie i lęgi

Puszczyk gniazduje w obszernych dziuplach starych drzew, a także w różnego rodzaju budynkach, jak chociażby stodoły czy wieże kościelne. Jeśli brakuje w okolicy odpowiednich dziupli, zajmuje opuszczone gniazda innych ptaków (myszołów zwyczajny, wrona siwa, kruk itp.), a nawet lęgnie się na ziemi.

Okres lęgowy tej sowy rozpoczyna się w marcu, ale nie rzadko już nawet w lutym. Generalnie puszczyki zajmujące tereny miejskie przystępują do lęgów wcześniej niż osobniki w naturalnych siedliskach.

Samica składa co dwa dni 1 jajo, w zależności od dostępności pokarmu jest ich od 3 do 5. Wysiadywaniem zajmuje się wyłącznie samica, samiec w tym czasie przynosi jej pokarm. Młode wykluwają się po około 28 – 30 dniach, a po kolejnych 4 tygodniach opuszczają gniazdo. W tym okresie dorosłe puszczyki są bardzo agresywne i potrafią nawet zaatakować człowieka w obronie swojego potomstwa. Usamodzielnienie się młodych następuje po okresie 2 – 3 miesięcy od opuszczenia gniazda.

Pokarm

Zasięg szponów puszczyka pozwala przypuszczać, że jest on w stanie upolować zwierzę do wielkości szczura, czy gołębia. W miesiącach letnich głównym składnikiem jego pożywienia są myszy i ryjówki, na które poluje na zapas i magazynuje wokół gniazda. Zimą jego ofiarami stają się również ptaki, które wypłasza z kryjówek trzepocząc skrzydłami i atakuje je z powietrza.

 

Źródło: Frieder Sauer Ptaki lądowe, Michael Lohmann Ptaki w ogrodzie.

Foto puszczyka: Cezary Korkosz

Polecamy:

Rzetelna Firma